Αρχική σελίδα Γυμνάσιο Πρώτη Γυμνασίου Γλώσσα Ταινιομάθημα "Μηδικοί πόλεμοι"

Ταινιομάθημα "Μηδικοί πόλεμοι"

Μάθημα :Ιστορία Α Γυμνασίου

Ταινιομάθημα: αξιοποίηση του εποπτικού υλικού « Μνήμη Μηδικών Πολέμων»(Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη)  

 

 

Ενότητα 7.Οι Πέρσες και οι Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται

Ενότητα 8.Η οριστική απομάκρυνση της Περσικής επίθεσης

 

Ερωτήσεις: Μαραθώνας: 1.Πότε έγινε η μάχη του Μαραθώνα;

                                           ???????????????.

                     2. Κάτω από ποιες συνθήκες οδηγηθήκαμε στη μάχη του Μαραθώνα; ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????....

                   3.Ποιός ήταν ο αρχηγός των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα; Περιγράψτε τη στρατιωτική τους δύναμη.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                   4.Πότε ξεκίνησε η διαμάχη Ελλήνων- Περσών και για ποιούς λόγους??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

                 5.Η Αθήνα ζήτησε βοήθεια από μια μεγάλη δύναμη της εποχής για να αντιμετωπίσει τους Πέρσες .Ποιά ήταν αυτή η δύναμη; Πώς ζητήσανε τη βοήθεια; Υπήρχε ανταπόκριση; Ποίες αποφάσεις πάρθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                   6.Ποιός ήταν ο στρατηγός των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα; Ποια η στρατηγική που ακολουθήθηκε; Ποιές οι απώλειες; Ποια η έκβαση της μάχης; ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

.Θερμοπύλες: 1.Πότε έγινε η τρίτη εκστρατεία των Περσών κατά των Ελλήνων; Ποιος ήταν ο αρχηγός των Περσών; Τι ζήτησε από τους Έλληνες;??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                      2. Τι αναγράφει ο τύμβος στις Θερμοπύλες; Ποιά απόφαση πήρε η Σπάρτη για την αντιμετώπιση της εκστρατείας των Περσών;????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                   3.Περιγράψτε με δικά σας λόγια τη μάχη των Θερμοπυλών (τοπός,διαρκεια, εκβαση) ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                         4.Ποιό άλλο μνημείο βρίσκεται δίπλα από το μνημείο του Λεωνίδα; Γιατί;????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

Σαλαμίνα:1 Πότε καταστράφηκε η Αθήνα από τους Πέρσες;??????????????????????????????????????????????????????????????????????.

                     2.Πο?ος αποφάσισε να αναμετρηθεί με τους Πέρσες;???????????????????.

                 3.Ποιά είναι τα ξύλινα τείχη τα οποία θα βοηθούσαν στη διεξαγωγή της ναυμαχίας???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????..

                 4. Περιγράψτε με δικά σας λόγια τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (τοπός,διαρκεια, εκβαση)?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

                 5.Ποία ήταν τα πλεονεκτήματα για τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης;??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

Πλαταιές :1.Πώς απομάκρυναν οι Έλληνες τελικά τους Περσες;??????????????????????????????????????????????????????????????????????..

                       2.Κάτω από ποιες συνθήκες η Αθήνα απέκτησε ηγετικό ρόλο;?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

                     3. Πότε χτίστηκε ο Παρθενώνας ;Ποια μηνύματα εκπέμπει η ανέγερσή του????????????????????????????????????????????????????????????????.